Spoelzee © als alternatief voor baggeren?
Door de jaren heen hebben wij als Nederlanders ons zoetwatersysteem geperfectioneerd en afgestemd op de verschillende gebruiksfuncties van ons woon-, werk- en leefgebied. Een gevolg daarvan is geweest dat we inmiddels veel beter in staat zijn pieken in wateraanvoer en afvoer te beheersen. Als gevolg van deze waterhuishoudkundige inrichting van het achterland langs onze zeedijken is er eigenlijk niet genoeg (zoet)water meer voorhanden om jachthavens en geulen door te spoelen. Door gebrek aan deze spuicapaciteit en door de autonome aanslibbing zijn verschillende geulen en jachthavens steeds minder toegankelijk en bereikbaar voor de recreatievaart geworden.
Met name noord Nederland, langs de Waddenzee maar ook langs de Duitse en Deense waddenkust, komen deze situaties voor. Hetgeen dus kansen biedt voor de realisatie van spoelzeeën.
Al sinds 2011 is HDidee Advies & coaching betrokken bij het onderzoeken naar de mogelijkheden voor een zogenaamde Spoelzee © bij onder andere Noordpolderzijl. De term “Spoelzee” is in 2012 bedacht en geïntroduceerd door HDidee Advies en coaching. Nog steeds geldt dat deze term de lading dekt: alleen zeewater stroomt twee maal per dag met de ritmiek van het getij naar binnen en buiten. Een veel ander gehoorde term is spoelmeer: dat geeft echter een foutieve associatie met het binnenwater en een meer dat toch voornamelijk uit zoetwater bestaat. Een Spoelzee © aan de randen van de (Wadden)zee dekt dus de lading.