Vlottend Jachthavenplan 2018 – 2020

In het tweede halfjaar van 2018 is een 52-tal jachthavens die enerlei relatie hebben met de Waddenzee onderzocht. Het ligt in de bedoeling op op korte termijn het Hoofddocument in de vorm van een Online document en een Management samenvatting openbaar te maken. Een eerste versie daarvan is daartoe op de Wadvaardersdag (29 januari 2019) uitgereikt aan Rob Leemans (voorzitter van de Wadvaarders). Uiteraard blijven alle gedetailleerde data met betrekking tot de inventarisatie alleen beschikbaar voor partijen die er wat mee kunnen.

In navolging op de totstandkoming van het Convenant Vaarrecreatie 2007-2012 is het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee 2014-2018 bestuurlijk vastgesteld. Een belangrijk aspect uit dit actieplan was het aantal ligplaatsen in de jachthavens langs de Waddenzee uit te breiden en te verbeteren. Door de veranderde marktomstandigheden in de recreatievaart is de behoefte om jachthavens uit te breiden in 2017 komen te vervallen. Wél is overeind gebleven het verbeteren van de kwaliteit van de jachthavens. Belangrijk aspect daarbij is het versterken van de balans tussen natuur en vaarrecreatie om daarmee de ‘poorten naar het Werelderfgoed de Waddenzee’ te profileren en als aantrekkelijk vaardoel mét de natuurkwaliteiten van de Waddenzee. Het actieplan moet zowel bijdragen aan de toeristische positionering van de havens als de verbetering van de natuur en de beleving van de Waddenzee.

Al eerder is gesignaleerd dat de bijdrage aan de beleving van het Werelderfgoed Waddenzee voor wat betreft vaarrecreatie vanuit het omringende gebied onderschat wordt. Jachthavens aan de vaste wal en jachthavens in het achterland die goed bereikbaar zijn vanuit de Waddenzee, zijn namelijk net zo belangrijk voor de beleving, immers: “de tocht er heen en weer terug is net zo mooi als er zijn”.

Dát is feitelijk de hoofdreden voor de totstandkoming van onderhavig Vlottend Jachthavenplan 2018-2020. Daarnaast heeft het aanvankelijk goed opgestarte Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee (2014-2018) niet geheel aan de verwachting voldaan. Een tweede motivatie voor HDidee Advies & coaching om voor eigen winst en risico dit tweejaarlijks onderzoek op te pakken.

Doel

Het Vlottend Jachthavenplan 2018-2020 heeft als doel om het gesprek aan te gaan met de jachthavens en zo op een centrale plaats kennis te vergaren (en te delen!) van de toestand van jachthavens in en rondom het Waddengebied. Het plan is gericht op de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het behoud van ligplaatsen in de meest kleinschalige en karakteristieke havens in en rondom het Waddengebied.

Door in gesprek te gaan met de jachthavens, in plaats van te spreken óver de jachthavens, kan er een structurele samenwerking ontstaan. Dit leidt tot kennis(-uitwisseling) over beheer en onderhoud, voorzieningen in en rondom de haven, de veiligheid in en rondom de haven en de toegankelijkheid en bereikbaarheid van de haven. Goal voor alle deelnemende partijen moet zijn het opzetten en onderhouden van een continu duurzaam, effectief en efficiënt onderhoud van onze jachthavens.

Op basis van deze kennis kunnen voor verschillende categorieën actieplannen worden opgesteld die kunnen leiden tot nieuwe samenwerkingen, concreet uitvoerbare maatregelen voor de jachthavens of gezamenlijke reacties op beleidsvoornemens. Dit moet met een praktische, pragmatische, bedrijfsmatig insteek gemanaged worden waarbij de focus op resultaatgerichtheid ligt. (semi) Overheids gelieerde organisaties zijn hier niet geschikt voor, zo blijkt. En met het juiste bestuurlijke draagvlak hoeft dit ook niet veel geld te kosten zoals we vaak bij andere initiatieven zien. Met HDidee Advies & coaching aan het roer kan aan een belangrijke randvoorwaarde bij dit alles worden voldaan: het moet altijd een plus voor de exploitatie (vnl. beheer en onderhoud) van de jachthaven opleveren.

Om de continuïteit van deze aanpak te waarborgen ligt het in de bedoeling het vlottend jachthavenplan tweejaarlijks te actualiseren. Dit rapport presenteert de resultaten van het onderzoek en sluit af met een set concrete actieplannen. Met deze actieplannen op een presenteerblaadje kan vaart worden gezet achter duurzame ontwikkelingen in de vaarrecreatie. Bijkomend voordeel is dat individuele plannen van verschillende jachthavens op een hoger, en uitvoerbaar (!), niveau worden getild.

Gebiedsafbakening

In onderhavig vlottend jachthavenplan is vooralsnog het vaargebied van het IJsselmeer achterwege gelaten. In nauwe samenwerking met Waterrecreatie en Advies wordt bekeken op welke manier dit in het volgende vlottende jachthavenplan (2020-2022) kan worden opgenomen.

Beschikbaarheid

Voor de beschikbaarheid van de betreffende documenten en rapporten worden twee categorie onderscheiden: openbaar (op de website) en onderdelen alleen voor de beheerders, eigenaren en exploitanten van de jachthavens.

De openbare stukken hebben betrekking op:
– algemene zaken rechtstreeks op deze website;
– staccato-document met de belangrijkste vorderingen;
– management abstract (vlottend).

De individuele stukken hebben betrekking op:
– de uitgevoerde inventarisatie in detail;
– plannen van aanpak met ramingen van kosten en (tijd)planningen;
– projectmatige werkdocumenten (waarvan onderdelen wél openbaar kunnen worden gemaakt).