Afschaffen salderingsregeling = einde zonnepanelen

Het afschaffen van de salderingsregeling blijkt voor de minister nog niet zo eenvoudig te zijn. Regelmatig wordt het weer uitgesteld, nu (dd. mei 2019) lijkt het er op dat het in 2023 gaat gebeuren …? Het heeft er alle schijn van dat er weer een of ander administratief gedrocht wordt ontwikkeld in Den Haag dat vermoedelijk meer gaat kosten dan het oplevert. Los daarvan, ziet het er voor particulieren die een paar zonnepanelen hebben aangeschaft niet zo rooskleurig uit.

Voor de goede orde: de salderingsregeling heeft niets met ‘geld’ te maken. Het is het mogen wegstrepen van ingevoedde stroom tegen opgenomen stroom. Dat dát uiteindelijk een financieel voordeel heeft is een afgeleide daarvan. Het is in dat verband dus ook kolder dat de minister zegt dat hij het afschaffen van de salderingsregeling wil ‘vervangen’ door een subsidie …?

In verscheidene adviezen waarbij HDidee Advies & coaching is betrokken, bijvoorbeeld bij het verduurzamen van campings en jachthavens, wordt aangegeven dat de besparing en/of terugverdientijd tegen kan vallen en aanmerkelijk langer wordt wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft. In Denemarken heeft de afschaffing van de salderingsregeling (paar jaar geleden) zelfs geleid tot een enorme dip in de verkoop en installatie van zonnepanelen aan particulieren.

Hoe zit dat nou? Heel simpel: de stroom die je in het zomerseizoen invoed mag je in de winter niet meer terughalen. Oftewel, bij de huidige prijzen, voor de ingevoedde stroom in de zomer krijg je € 0,07 per kWh. en in de winter betaal je per kWh. € 0,23 (en die prijs gaat gegarandeerd omhoog). Dat geldt dus ook voor de zomer’s ingevoedde stroom totdat het donker is, en als je dan een lampje aandoet kost het dus meteen 3 x zoveel! Je gedachte rendement of terugverdientijd van de aangeschafte zonnepanelen zakt hierdoor geheel in elkaar.

Nog erger is het voor mensen die wat extra panelen hebben neergelegd en die daarmee min of meer een zg. NOM-woning proberen te benaderen (NOM staat voor ‘Nul Op de Meter’). Vaak zijn deze overigens goed geïsoleerde woningen, uitgerust met warmtepompen die voornamelijk nodig zijn in de winterperiode om het huis warm te houden. Deze particulieren kunnen dus de door hen ingevoedde stroom niet meer tegen dezelfde kosten terughalen in de winterperiode wanneer de stroom nodig is voor de warmtepompen.

Is het op te lossen met batterijen of hele grote accu’s (bijvoorbeeld een Tesla Wall)? Een beetje wel, bijvoorbeeld om die overdag opgewekte stroom ’s avonds weer terug te halen. Maar een paar weken overbruggen met ‘gevulde’ accu’s zou tienduizenden euro’s aan accu’s kosten, los van het feit dat ze in het winterseizoen bijna niet te op te laden zijn omdat er te weinig zon is. Het zou pas interessant worden wanneer we onze energie voor ca. 2 maanden zouden kunnen opslaan, maar daar is momenteel nog geen (betaalbare) techniek voor.

Waarom wil de overheid dit toch? De overheid voert aan dat zij de inkomsten uit de ‘energiebelasting’ mist (ca. 1 miljard/jaar) wanneer de salderingsregeling blijft bestaan. Daarbij wordt dan vergeten dat de door de particulier ingevoedde kWh. gewoon elders weer gebruikt wordt en dat daarover dus ook gewoon energiebelasting wordt betaald. En denk nou niet dat we in Nederland ’teveel’ stroom hebben, er is in Nederland slechts zelden stroom ‘over’ (ook niet in de toekomst) en ingevoedde stroom wordt dus altijd gebruikt. In dit verband blijkt dat in Duitsland, waar ze toch heel veel zonnepanelen hebben, dat ze slechts 5 dagen per jaar stroom over hebben, … en laten dat nou net de feestdagen zijn wanneer de fabrieken gesloten zijn.

Dus wanneer de particulier dan ‘zijn’ stroom terughaalt moet daar energiebelasting over betaald worden, terwijl het duurzaam met eigen panelen is opgewekt? Dus de particulier die geïnvesteerd heeft in duurzaamheid betaalt mee aan belastingsmaatregelen waarmee bijv. het sluiten van kolencentrales wordt gefinancierd? Hoe krom kan het zijn? Wél is het denkbaar dat aan de distributeur een kleine vergoeding wordt betaald voor het heen- en weer transport, maar dat valt in het niet in vergelijking met de energietax van de overheid.

Lees ook het artikel van Han Blok. Hij pleit er onder andere voor om de salderingsregeling volledig te handhaven voor particulieren en de ‘vermeende’ gemiste energiebelasting van de overheid te compenseren met een minieme verhoging van de energiebelasting voor grootverbruikers.